S
ÇÖLYAK HASTALIĞI HAKKINDA
Çölyak hastalığının; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten adlı proteine karşı hassasiyet sonucunda ortaya çıkan bir hastalık olduğu bilinmektedir. Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemi kayıtlarına göre ülkemizde 2022 yılı sonu itibarıyla 154.027 kişiye çölyak hastalığı tanısı konulmuştur. Beslenme hakkı ile sağlık hakkının temel insan haklarından olduğu düşünüldüğünde glüten intoleransı geliştiren bu kişilerin beslenmelerinde glütensiz diyet uygulanabilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.
Bu kapsamda çölyak rahatsızlığı olan Üniversitemiz öğrencileri ile akademik ve idari personelin glütensiz beslenme kolaylığı sağlaması amacıyla yemekhanelerde glütensiz menünün (paketli ürün ve hazır gıda) çıkartılması planlanmakta olup; çölyak rahatsızlığı olan öğrencilerimizin 24.01.2024 tarihine kadar Fakültemiz öğreni işleri bürosuna bilgi vermesi gerekmektedir.
İlgililere önemle duyurulur.